Známy čínsky disident Aj Wej-wej začal bojovať proti moci hudbou

22.05.2013 Celý región

Peking 22. mája (TASR) - Známy čínsky disident Aj Wej-wej prenikol do sveta hudby vydaním singla zo svojho debutového albumu Divina Commedia (Božská komédia). Pieseň sa volá Tupec (Dumbass) a je inšpirovaná pobytom Aj Wej-weja vo väzení v roku 2011.

Videoklip k heavymetalovej skladbe, ktorý režíroval Aj a kamerou nasnímal uznávaný filmár Christopher Doyle, v skratke zobrazuje 81 dní strávených umelcom v tajnom väzení, čo vyvolalo pobúrenie na medzinárodnej scéne.

Dvaja väzenskí dozorcovia v klipe, plnom metafor zosmiešňujúcich štátnu moc, pozerajú na Aj Wej-weja, ako je, spí, prechádza sa, sprchuje, dokonca aj, ako sedí na záchode.

"Ľudia, ktorí sú zadržiavaní vo väzení, trpia traumami, a tí, ktorí ich zadržiavajú, to veľmi dobre vedia," uviedol Aj na premiére klipu. "To je dôvod, prečo sme väznení v tajných väzniciach, so zaviazanými očami, v putách, bez možnosti stretnúť sa s právnikom či blízkymi," dodal. Premýšľal, ako traumu z väzenia prekonať, a prišiel na nápad využiť hudbu, aby sprostredkoval pocity, ktoré sú verejnosti neznáme.

"Toto video nie je pre mňa, je venované všetkým ľuďom, ktorí nemajú možnosť ozvať sa," uviedol Aj. Situácia, ktorú prežil, sa netýka len jednej generácie, lebo "za ostatných 60 rokov (v Číne) nespočetné množstvo ľudí zabili, vyhnalih alebo dokonca umučili na smrť".

Ako píše agentúra AP, po prepustení z väzenia Ajovej dizajnérskej firme úrady vyrubili pokutu vo výške 2,4 milióna dolárov za porušenie daňového zákona, ktorý Aj neúspešne napadol na súdoch.

Uväznenie čínskeho umelca a obvinenie za údajné daňové úniky bolo vnímané ako trest za jeho politickú a spoločenskú angažovanosť, ale aj ako prejav nátlaku na disent. Aj Wej-wej totiž využíva svoje umenie, aby upozorňoval na nespravodlivosť v Číne, ignorovanie práv jednotlivca a potrebu vybudovať z nej právny štát.

Aj uviedol, že sa neobáva perzekúcie za svoj debutový album, ktorý vyjde v júni, ale pochybuje, že sa bude predávať v Číne. Distribuovaný však bude cez internet.

Kriticky sa vyslovil ku kvalite svojej hudby, ale dodal, že už nahráva svoj druhý album, ktorý bude obsahovať aj milostné piesne.

Zatiaľ nemá plány koncertovať naživo, ale vyjadril nádej, že raz bude môcť svoje piesne spievať na Námestí nebeského pokoja v Pekingu, kde čínska moc v roku 1989 krvavo potlačila demonštráciu prodemokratických aktivistov.
 
 
 

Vyberte región